In september 2015 werd de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling aangenomen door de lidstaten van de VN, met als doel de mensheid gedurende vijftien jaar uit de armoede te tillen en de planeet leefbaar te houden. De SDG’s, verbonden aan 169 targets, vormen een allesomvattend actieplan voor duurzame ontwikkeling, gericht op economische, sociale en ecologische aspecten. Onderverdeeld in vijf grote thema’s – mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap – bieden de SDG’s een volledige aanpak om wereldwijd duurzame inspanningen te sturen en te meten.

De 17 SDG’s in het kort
  • SDG 1 – Geen armoede:
    Armoede beëindigen door extreme armoede te elimineren en algemene armoede met de helft te verminderen. Hierbij worden maatregels genomen zoals toegang tot eigendom te vergemakkelijken en kaders voor sociale bescherming te installeren.
  • SDG 2 – Geen honger:
    Streven naar voedselzekerheid en duurzame landbouw, met het doel honger uit te bannen en gezonde voeding voor iedereen toegankelijk te maken. Handelspraktijken die leiden tot voedselschaarste op mondiale schaal tegengaan.
  • SDG 3 – Gezondheid en welzijn:
    Gezondheid en welzijn bevorderen, inclusief het verminderen van moeder- en kindersterfte, toegankelijkheid van kwaliteitsvolle gezondheidszorg, en aanpak van verslavingen en verkeersdoden.
  • SDG 4 – Kwaliteitsvol onderwijs:
    Toegang voor allen tot kwaliteitsvol onderwijs, met gelijke kansen voor meisjes en jongens, en nadruk op levenslang leren.
  • SDG 5 – Gendergelijkheid:
    Streven naar gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes, discriminatie, kind- en gedwongen huwelijken stoppen, en onbetaalde zorg en thuiswerk meer waarderen.
  • SDG 6 – Water en sanitair:
    Toegang tot betaalbaar drinkbaar water en sanitaire voorzieningen voor iedereen, met specifieke aandacht voor meisjes en vrouwen in kwetsbare situaties.
  • SDG 7 – Betaalbare en duurzame energie:
    Betaalbare, betrouwbare, en duurzame energie voor iedereen toegankelijk maken, met een focus op het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie.
  • SDG 8 – Werk en economische groei:
    Inclusieve en duurzame economische groei stimuleren, met volledige tewerkstelling, waardig werk, en aandacht voor milieuverbetering.
  • SDG 9 – Industrie, innovatie en infrastructuur:
    Sterke en efficiënte infrastructuur ontwikkelen ter ondersteuning van economische ontwikkeling, duurzame industrialisering, en financiële diensten voor kleinschalige ondernemingen toegankelijk maken.
  • SDG 10 – Ongelijkheid verminderen:
    Ongelijkheid binnen en tussen landen terugdringen, met beleidsmaatregelen gericht op grotere gelijkheid op het gebied van fiscaliteit, lonen, sociale bescherming, en regulering van globale financiële markten.
  • SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen:
    Inclusieve, veilige, veerkrachtige steden en leefgemeenschappen bevorderen, met aandacht voor huisvesting, mobiliteit, en milieu-impact.
  • SDG 12 – Verantwoordelijke consumptie en productie:
    Duurzame consumptie- en productiepatronen stimuleren, met zorgvuldig beheer van natuurlijke hulpbronnen, afvalvermindering, en integratie van duurzaamheidsinformatie door bedrijven.
  • SDG 13 – Klimaatactie:
    Dringende actie ondernemen tegen klimaatverandering, met maatregelen om opwarming tegen te gaan en veerkracht te vergroten.
  • SDG 14 – Leven onder de waterspiegel:
    Duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen, inclusief regulering van visvangst en herstel van visbestanden.
  • SDG 15 – Leven op het land:
    Bescherming, herstel, en duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, met aandacht voor duurzaam bosbeheer, bestrijding van woestijnvorming, en behoud van biodiversiteit.
  • SDG 16 – Vrede en veiligheid:
    Vreedzame en inclusieve samenlevingen ontwikkelen, met eerlijke, doeltreffende, verantwoordelijke, en toegankelijke justitie, bestrijding van geweld, georganiseerde misdaad, corruptie, en bescherming van de zwakkeren.
  • SDG 17 – Partnerships om doelstellingen te bereiken:
    Implementatie en wereldwijde samenwerking voor duurzame ontwikkeling versterken, met nadruk op financiën, technologie, capaciteitsopbouw, handel, en systemen.
Samen bouwen aan een duurzame toekomst

De 17 SDG’s zijn geen abstracte doelen, maar een duidelijke leidraad voor bedrijven om duurzame waarde te creëren. Door ESG te integreren in bedrijfspraktijken kunnen ondernemingen niet alleen voldoen aan de verwachtingen van investeerders en belanghebbenden, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de wereldwijde duurzaamheidsagenda. De kracht van ESG en de SDG’s ligt niet alleen in naleving, maar in de transformatie naar duurzaam leiderschap en een betere toekomst voor iedereen.

WIL JE MEER LEZEN OVER WINST IN DUURZAAMHEID? BESTEL HIER DE ESG-GIDS VAN KARINE VANDENBERGHE.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Karine Vandenberghe | Privacy Policy